Lyhyt johdatus Terrariaan
Terrarian ensimmäinen (1.0) versio julkaistiin toukokuussa 2011. Peli sai jo silloin paljon suitsutusta monipuolisesta sisällöstään sekä vapauden ja selkeiden tavoitteiden tasapainoisesta yhdistelmästä. Pelin tuorein ja todennäköisesti viimeiseksi jäävä versio (1.4) julkaistiin toukokuussa 2020. Lähes kymmenen vuoden kehityskaaren aikana jo alun perin valmiinoloisesta paketista on kehkeytynyt kymmenistä tunneista satoihin tunteihin kestävä eepos. Tästä huolimatta alkuperäistä lankaa ei ole hukattu, vaan peli nappaa mukaansa yhtä tehokkaasti tänä päivänä kuin vuosikymmen sitten.
Tiiviisti kuvattuna Terraria on kaksiulotteinen toimintapeli, josta löytyy sekä rakentelu- että roolipelielementtejä. Pelaajalla on vapaus tehdä mitä tahansa: aikarajoitteita ei ole, eikä pelissä ole ennalta kirjoitettua juonta. Seikkailla voi esimerkiksi tiheissä viidakoissa, syvissä kaivoskäytävissä ja taivaalla leijuvissa saarissa. Pelaajahahmosta voi tehdä jokatoimimiehen, tai hahmo voi erikoistua lähitaistelijaksi, pistoolisankariksi tai vaikka apureita kutsuvaksi loitsijamekaanikoksi. Seikkailun, taistelun ja rakentelun lisäksi peli tarjoaa pikkupuuhaa golfista leijan lennättelyyn, kalastustehtävistä erilaisten tavaroiden ja lemmikkien keräilyyn. Pelkän mielikuvituksen varassa ei kuitenkaan ole pakko toimia, sillä peli tarjoaa myös selkeitä tavoitteita erilaisten pomotaisteluiden ja alueiden muodossa. Muuttuupa jopa koko pelimaailma pelaajan saavutettua tietyn välietapin. Eräänlainen loppuvastuskin on tarjolla, vaikka peli ei siihen päätykään.
Pelin aloittaminen
Uuden maailman luonti
Pelin alussa luodaan pelaajahahmo ja maailma. Pelaajahahmon luonnissa suurin osa asetuksista koskee lähinnä ulkonäköä, jota voi muokata myöhemmin itse pelissä. Pelaajahahmon vaikeusaste määrittää sen, mitä hahmo menettää kuollessaan: kaikki tavarat ja rahat vai pelkästään rahat. Vaikeimmalla asteella kuoleman korjatessa pelaajahahmolla ei voi enää pelata.
Maailmaa luodessa voi valita pelimaailman koon, vaikeustason ja korruptioalueiden muodon. Yksinpeleissä keskisuuri maailma lienee optimaalisin, suurimmassa maailmassa etäisyydet kasvavat turhan pitkiksi. Ensimmäistä kertaa pelattaessa maailman vaikeustasoksi kannattaa valita normaali eli Classic. Korruptioalueita on kaksi: Corruption ja Crimson, joiden erot ovat lähinnä ulkonäössä. Alun perin pelissä oli mukana ainoastaan Corruption, joten sillä kannattaa aloittaa, jos haluaa pelikokemuksen olevan mahdollisimman lähellä alkuperäistä Terrariaa.
Pelaajahahmoja ja -maailmoja voi tehdä mielin määrin, eikä pelaajahahmoja ole rajattu tiettyihin maailmoihin.
Ensimmäinen päivä
Uusi peli käynnistyy aina maailman keskeltä maanpinnalla. Aloitusalue on turvallinen metsä, jonka eläimistö koostuu pääasiassa linnuista, jäniksistä ja oravista. Päiväsaikaan viholliset ovat limoja (Slime), jotka ovat harmittomia, kunhan ne eivät pääse yllättämään suurella joukolla.
Aloitusalueen lähettyviltä löytyy Opas (Guide), joka tarjoaa vinkkejä pelin alkuvaiheisiin sekä tarvittaessa selittää, mitä resursseja tarvitaan halutun tavaran valmistamiseen (Crafting).
Pelaajahahmolla on alussa mukana miekka, kirves ja hakku, joiden käyttötarkoitus lienee selvä. Hahmolla on aluksi viisi sydäntä, jotka kuvaavat kestopisteitä (yksi sydän on 20 kestopistettä) sekä yksi manatähti, joka kuvaa manan määrää. Kestopisteitä tarvitaan luonnollisesti hengissä pysymiseen ja manaa erilaisiin loitsuihin.
Ensimmäisen päivän aikana ensisijaisena tavoitteena on rakentaa suojamaja yön vihollisia vastaan. Maja on helpoin valmistaa puupalikoista, joita saadaan kaadetuista puista. Lisäksi majan sisälle kannattaa rakentaa työpöytä (Work Bench), jonka avulla pystyy valmistamaan monimutkaisempia tavaroita ja huonekaluja, kuten oven, tuolin ja pöydän. Majaan kannattaa asettaa tuoli, pöytä ja valonlähde kuten soihtu. Lisäksi majaan on rakennettava takaseinä, jonka on peitettävä koko maja. Näin peli luokittelee majan taloksi (House), johon tietokoneen ohjaamat kyläläiset voivat muuttaa asumaan. Ensimmäinen muuttaja on luonnollisesti Opas. Vaikka kyläläiset pystyvät puolustautumaan vihollisia vastaan, niiden kestävyys ei ole samaa luokkaa pelaajahahmon kanssa. Jos kyläläinen kuolee, sen tilalle saapuu seuraavana päivänä samaa ammattia vastaava uusi kyläläinen.
Ensimmäinen yö
Yön saapuessa pelin taustamusiikki vaihtuu, mikä on merkki siitä että vaarallisempia vihollisia voi ilmestyä kaikista suunnista. Yön tavanomaisiin vihollisiin kuuluvat zombit (Zombie) ja pirunsilmät (Demon Eye). Kummatkaan näistä vihollistyypeistä eivät ole erityisen vahvoja, mutta suurella joukolla ne voivat aiheuttaa vaaratilanteita.
Jos rohkeutta ja kestoa riittää tarpeeksi, yöllä kannattaa lähteä etsimään pudonneita tähtiä, joita voi löytää ympäri maanpintaa. Näistä tähdistä voi tuottaa manatähtiä, jotka lisäävät pelaajahahmon manavarastoa pysyvästi.
Tavoitteita alkuun
Tutkimista, kaivamista ja rakentamista
Ensimmäisen päivän jälkeen on hyvä alkaa tutkia maailmaa enemmän. Aavikot, lumikentät ja merenrannat ovat varsin turvallisia, mutta korruptioalueilla ja viidakoissa kannattaa pitää ase ja parannusjuomia lähettyvillä. Moneen luolastoon löytyy sisäänkäynti maanpinnalta, joten pitkä kaivausurakka ei ole pakollinen. Luolastoista löytyy aarteita, mineraaleja ja malmeja, ja mitä syvemmälle uskaltautuu, sitä arvokkaampia löytöjä on luvassa.
Malmeja tarvitaan erilaisten metalliharkkojen sulattamiseksi, joista voi sitten takoa aseita ja panssareita. Alkupelissä tärkeitä ovat luolastoista löytyvät elämänkristallit (Life Crystal), jotka lisäävät kestopisteitä pysyvästi. Aarrearkuista voi löytää apuvälineitä (Accessories) kuten vuoristokengät, snorkkelin ja kompassin.
Oppaan lisäksi pelistä löytyy monia muitakin kyläläisiä. Yksi pelin tavoitteista onkin rakentaa kylä tai jopa kaupunki, jossa nämä kyläläiset sitten saavat elellä turvassa. Kaikista kyläläistä on myös hyötyä: esimerkiksi Kauppiaalta (Merchant) voi ostaa hyödyllisiä välineitä vihollisilta kerätyillä kolikoilla, ja Hoitaja (Nurse) voi parantaa pelaajahahmon pienestä maksusta.
Pomotaistelut
Terrariassa merkittävimpänä tavoitteena on erilaisten pomovihollisten päihittäminen. Kaatuneilta pomovihollisilta saa tärkeitä ja voimakkaita varusteita ja välineitä, joita ei välttämättä saa millään muulla tavalla. Pelin helpoin ja usein ensimmäinen pomovihollinen on Cthulhun silmä (Eye of Cthulhu). Sekä sitä että myöhempiä pomotaisteluita varten kannattaa rakentaa laaja taistelualue kauas kylästä. Päihittämättömistä pomovihollisista saa usein vihjeitä kyläläisiltä.
Seuraava vaihe
Pelin tärkein välietappi on Lihaseinän (Wall of Flesh) päihittäminen. Tämän pomovihollisen kaaduttua pelimaailma siirtyy seuraavaan, paljon haastavampaan vaiheeseen (Hardmode). Maailmaan syntyy uusia Hallow-alueita, ja vanhat alueet täyttyvät uusista, erittäin voimakkaista vihollisista. Aluksi kannattaakin olla varuillaan, vaikka varustukset olisivat ajan tasalla. Hardmode-vaihe tarjoaa uusia pomotaisteluita ja entistä hyödyllisempiä esineitä, kuten lentämisen mahdollistavat siivet.
Menestystä ja nautintoa Terrarian parissa!
– Zinclair