Jagged Alliance 2
Ei sisällä juonipaljastuksia.
Viime vuosituhannen viimeiseksi vuoden peliksi valittu vuoropohjainen taktiikkapeli hurmaa edelleen valtavalla laajuudellaan ja syvyydellään.
Scope tarkk'ampujana katolla on pysäyttämätön
1980-luvulla yksi länsimaisen peliteollisuuden kivijaloista oli videopelistudio Sir-Tech, jonka Wizardry-roolipelisarja on yksi kaikkien aikojen vaikutusvaltaisimmista videopelisarjoista. 1990-luvun loppua kohden videopeliteollisuus kävi läpi rumia muutoksia, joista yksi oli Sir-Techin ja monen muun legendaarisen pelistudion suistuminen konkurssiin. Vuonna 1995 studion julkaisema Jagged Alliance oli vielä toiveikas elvytysyritys, mutta vuonna 1999 Jagged Alliance 2:n julkaisuajankohtana oli selvää, että studion peli oli pelattu.
Sir-Techin ikävästä kohtalosta huolimatta Euroopassa tilanne oli valoisampi, ja Jagged Alliancen molemmat osat kävivätkin vanhalla mantereella paremmin kaupaksi kuin studion kotikonnuilla. Suomalaisessa Pelit-lehdessä Jagged Alliance 2 äänestettiinkin vuoden 1999 peliksi – ja samalla vuosituhannen viimeiseksi vuoden peliksi. Miksi näin, sitä tarkastelen seuraavaksi.
Pelin lyhyessä mutta ytimekkäässä taustatarinassa Arulcon saarivaltion hallitsija Enrico Chivaldorin vaimo kaappaa vallan ja ryhtyy hallinnoimaan saarta tyrannimaisin ottein. Saaren asukkaan luulevat entisen hallitsijan kuolleen, mutta tosiasiassa tämä on paennut maasta Prahaan, jossa hän tapaa hämyisessä kahvilassa pelaajan alter egon. Hän antaa pelaajalle tehtäväksi nitistää diktaattorikuningatar Deidranna keinolla millä hyvänsä. Nerokkaassa tarinankerrontatavassa pelaajan alter ego hoitaa koko tehtävän kahvilasta käsin kannettavan tietokoneensa välityksellä, ja pelin käyttöliittymä perustuukin kyseiseen koneeseen.
Arulcon saarivaltio pelastetaan kuningattaren ikeeltä koostamalla pieni mutta toimiva palkkasotilasarmeija, jolla saari valloitetaan sektori sektorilta. Saarella on muutama kaupunki, joiden vapauttaminen mahdollistaa kapinallisarmeijoiden koulutuksen, jotka puolustavat niitä jatkossa. Tärkeää on myös valloittaa kaivossektoreita, jotka toimivat tuottoisina mutta lyhytikäisinä tulonlähteinä. Saarella on myös monia piilotettuja erikoissektoreita, kuten vankila, johon palkkasotilaat voivat päätyä jos taistelu menee huonosti, ja lennontorjuntajärjestelmät, joiden valloittaminen mahdollistaa palkkasotilaiden nopean lennättämisen ympäri saarta helikopterilla. Lopullisena päämääränä on pääkaupunki Meduna, jossa Deidrannan eliittiarmeija pitää järjestystä yllä katkeraan loppuun asti.
A.I.M. -järjestön palkkasotilaskaartia
Palkka-armeija kootaan palkkaamalla sotilaita A.I.M. -nimisen järjestön verkkosivustolta. Myöhemmin avautuu halvempi palvelu M.E.R.C. Kolmantena vaihtoehtona on luoda kokonaan oma palkkasotilas erikoistaitoineen. Pelin suola ja sokeri on kuitenkin valmiiksi luoduissa palkkasotilaissa, joiden yksilölliset luonteet ääninäyttelyä myöten muodostavat suurimman osan pelin tunnelmasta.
Taistelut käydään taktisesti ja vuoropohjaisesti yksi sektori kerrallaan. Toiminnot, kuten liikkuminen, ampuminen ja tavaroiden liikuttelu, vaativat muiden vuoropohjaisten taktiikkapelien tavoin toimintopisteitä. Liikkumistapoja on useita, kuten ryömiminen, hiipiminen ja rynnäköiminen. Asevalikoima on monipuolinen, mikä mahdollistaa esimerkiksi konetuliaseiden sarjatykityksen, puukon heittämisen tai ajastetun pommin asentamisen. Vuorokaudenvaihtelut lisäävät taktikointimahdollisuuksia infrapunakameroiden ja hahmojen erikoistaitojen muodossa, ja hyökkäykset onkin suositeltavaa suorittaa öisin, kunhan sopivat varusteet on ensin hankittu.
Kun taistelu on voitettu, sektorilla voi liikkua ja toimia vapaasti, esimerkiksi murtaa laatikoita arvotavaroiden toivossa tai keskustella pelin lukemattomien mutta persoonallisten hahmojen kanssa. Palkkasotilaiden on myös aina annettava levätä sopivin väliajoin. Pelin edetessä ja sotilaskaartin kasvaessa sotilaita kannattaa jakaa pienempiin ryhmiin, jotta toimintoja voi jakaa tehokkaammin ja siten säästää kallista aikaa.
Pelin parhaita puolia omintakeisten palkkasotilaiden ja toimivan taktiikkapuolen lisäksi on sen valtava yksityiskohtien runsaus. Esimerkiksi haaskalinnut kerääntyvät ruumiiden yläpuolelle kunhan aikaa on kulunut tarpeeksi, hahmot reagoivat palkkasotilaisiin eri tavoin riippuen siitä kuinka pitkällä Arulcon valloitus on, ja Deidrannalle voi vaikkapa tilata kukkapuketin verkkokaupasta. Pelin ehkäpä eniten mielipiteitä jakava ominaisuus on itse Deidranna, jonka lähes ylidramaattinen koomisuus lienee lievässä ristiriidassa pelin vakavan aihepiirin ja tunnelman kanssa.
Pelin kuuluisin modi, eli pelaajien itse kehittämä laajennus, on päivityksen kaltainen Jagged Alliance 2 1.13, joka lisää sisältöä entisestään sekä kehittää pelin realismia eteenpäin. Modin merkittävin parannus on uudistettu palkintojärjestelmä: alkuperäisessä pelissä voitettujen vihollisten varusteet arvottiin satunnaisesti riippuen siitä, kuinka usein pelaaja tallensi taistelun aikana; modin ansiosta viholliset pudottavat aina kaikki varusteensa ja aseensa, mikä tekee taisteluista reilumpia.
Yhteenvetona Sir-Techin joutsenlaulu on alansa klassikko, joka korkean Laatunsa ansiosta on säilyttänyt suosionsa tähän päivään saakka ja moditukensa ansiosta varmasti pitää pintansa pitkälle tulevaisuuteen asti.
– Zinclair