Minecraft on ruotsalaisen Markus Perssonin alun perin vuonna 2009 kehittämä videopeli, jota Mojang-pelistudio on työstänyt eteenpäin aina tähän päivään saakka. Minecraftin pelimaailma koostuu legomaisista palikoista, joita pelaaja voi siirtää, hajottaa ja rakentaa. Peli jakautuu creative-muotoon, jossa pelaajalla on vapaat kädet luoda mitä vain pelin monista erilaisista palikoista, sekä survival-muotoon, jossa pelimaailma on edelleen helposti muokattavissa, mutta se sisältää myös erilaisia vihollisia sekä vuorokauden vaihtelun. Lisäksi survival-muodossa pelaajan on luotava erilaisia välineitä ympäristön muokkaamiseen sekä selviytymispelien tavoin pidettävä huolta ruoansaannista.
Minecraftia voi monilta osin pitää vallankumouksellisena ja uraa uurtavana teoksena. Ensinnäkin peli on erittäin vapaamuotoinen, eikä sitä voi luokitella mihinkään erityiseen lajityyppiin. Pelin vapaa luonne myös mahdollistaa laajan ja kattavan modausmahdollisuuden, eli ohjelmoinnin taitajille peliin on helppo lisätä erilaisia ominaisuuksia ja lisäsisältöä, joiden aiheille vain mielikuvitus on rajana. Toisekseen Mojang-pelistudion yli vuosikymmenen kestänyt tuki ja päivitysputki on varmistanut pelin jatkuvan suosion sen iästä huolimatta.
Seuraavaksi lyhyesti ohjeita ja vinkkejä survival-pelimuotoon.
Pelin aloittaminen
Pelin aloitusalue valikoituu satunnaisesti, vaihdellen vehreästä metsästä autioon aavikkoon ja puuttomaan tundraan. Kaikilla alueilla on omat ominaisuutensa ja haasteensa, mutta tärkeintä on heti aluksi löytää puita, joista voi valmistaa työkaluja ja rakennuspalikoita ensimmäisen talon rakentamista varten. Päivien kesto pelissä on lyhyt, noin 10 minuuttia, joten ennen yön ja sen tuomien vihollisten saapumista on pantava toimeksi nopeasti. Lähiympäristö kannattaa tutkia kallioiden, luolien ja mineraalien varalta. Hyvällä tuurilla läheltä saattaa löytyä myös kylä, jossa yöt voi piileskellä hirviöiltä turvassa. Jos majaa ei ehdi kyhätä ennen illan saapumista, voi hätätapauksessa kaivautua maahan ja peittää se maapalikalla. Yötä ei kannata tuhlata odotteluun, vaan silloin voi rauhassa jatkaa tutkimusretkeä maan alla kaivautumalla yhä syvemmälle.
Ensimmäisestä yön jälkeen seuraavana haasteena on ruoan hankinta. Varmin jatkuva ruoanlähde on maanviljely, mutta ruokaa voi tuottaa tehokkaasti myös kasvattamalla ja teurastamalla sikoja, lehmiä ja lampaita. Lehmien nahasta voi myös valmistaa alkeellisia panssareita, jos rautaa ei vielä ole löytynyt tarpeeksi. Rautaa ei koskaan voi olla liikaa, joten kaikki pelistä löytyvä rauta kannattaa malmia talteen. Raudasta voi nimittäin tehokkaiden panssareiden lisäksi valmistaa parempia työkaluja ja jopa ratoja kaivoskärryjä varten.
Alla olevassa kuvassa on esimerkkejä Minecraftin maailmasta löytyvistä palikoista ja esineistä. Kuva on tehty pelin teon alkuvaiheessa, joten valikoima on nykyisin huomattavasti suurempi.
Tavoitteita
Minecraft on luonteeltaan täysin avoin, eli pelissä ei ole valmiiksi määriteltyjä tavoitteita tai yhtä etenemisreittiä. Tavoitteiden puute voi myös tehdä pelaamisesta vaikeaa, jos ei ole yhtään käsitystä siitä, mitä tehdä seuraavaksi. Pelissä on kuitenkin monia kirjoittamattomia pieniä ja isoja tavoitteita, joita olen listannut tähän lyhyesti:
Timanttien löytäminen syvältä maan sisältä, joista voi valmistaa timanttihakun
Portaalin rakentaminen Nether-ulottuvuuteen
Maanalaisen linnoituksen (Stronghold) löytäminen
Lohikäärmeen kukistaminen End-ulottuvuudessa
Wither-vihollisen luominen ja kukistaminen
Merenalaisen temppelin löytäminen
Paljon selkeämpia tavoitteita tarjoaa All The Mods -kokonaisuus, josta lisää täällä.