Hopeanuoli

Ginga: Nagareboshi Gin

Ginga: Nagareboshi Gin

Ginga: Nagareboshi Gin -sarjan ensimmäisen pokkarin suomenkielisen käännöksen kansi

Ginga: Nagareboshi Gin (GNG) eli Hopeanuoli on Yoshihiro Takahashin luoma japanilainen sarjakuva, jonka ensimmäinen osa ilmestyi vuonna 1983 ja viimeinen, 18. osa, vuonna 1987. Julkaisijana toimi Jump Comics. GNG palkittiin vuonna 1987 vuoden parhaimpana shounen-sarjana, ja GNG olikin Takahashin ensimmäinen menestysteos. Vuonna 1986 arvostettu animaatiostudio Toei Animation teki sarjasta 21-osaisen animaatiosovituksen, joka julkaistiin Suomessa vuonna 1989 suomalaisella jälkiäänityksellä ja neljälle videokasetille leikattuna. Leikkaamaton ja alkuperäisin äänin varustettu versio julkaistiin Suomessa DVD:llä vuonna 2003. Sarjakuvaversio julkaistiin ensimmäisen kerran Suomessa suomeksi käännettynä vuosina 2010–2011.

GNG:n tarina alkaa, kun Akakabuto-karhu raatelee Gohee Takeda -nimisen metsästäjän korvan irti. Akakabuto itse menettää taistelussa silmänsä, ja sen aivoihin uppoaa luoti tehden siitä hengenvaarallisen ja poikkeuksellisen älykkään.

Vaikka aluksi tarinan realistisessa maailmassa pääosassa ovat ihmiset, siirtyy näkökulma pian koiriin ja päätähdeksi nousee nuori akita-koira Gin, joka tahtoo kostaa isänsä kuoleman Akakabuto-karhulle. Koirien ottaessa pääroolin paikan ihmisiltä myös tarinan maailma muuttuu mielikuvituksellisemmaksi, kun koirille luodaan omia erikoisiskujaan ja omaa kulttuuriaan.

GNG:n tarina jakautuu käytännössä kahteen osaan: taisteluun Akakabutoa vastaan sekä animesta kokonaan pois jääneeseen susiosaan, jota sarjakuvan viisi viimeistä osaa käsittelevät.

GNG on yhä yksi suosituimpia Takahashin julkaisemia sarjoja, ja siitä on tehty useita erilaisia julkaisuja vaihdellen pienistä taskupokkariversioista puhelinluettelon kokoisiin ja julisteilla varustettuihin kirjoihin. Sarjan erityispiirteitä ovat sen maanläheisyys ja pohjoismaalainen asennemaailma, ja sarja onkin ollut poikkeuksellisen menestyksekäs Suomessa ja Ruotsissa. Manga käännettiin suomeksi useita vuosia ennen englanninkielistä käännöstä, ja animesta on länsimaissa edelleen saatavilla vain pohjoismaalaiset julkaisut.

– Zinclair